More

  BDI: Siguruam mbi 500 milionë euro për mbështetje të ekonomisë

  Në konferencën për shtyp sot të mbajtur në selinë e Bashkimit Demokratik për Integrim,
  përfaqësuesja e BDI-së dhe zëvendës ministre e financave Shiret Elezi ka prezantuar masat
  e miratuara nga Qeveria e RMV-së për të ndihmuar sektorët më të prekur nga Pande(MEDIAL)e Covid 19 si dhe ndihma që pushteti qendror i jep qytetarëve dhe gjithë atyre që janë prekur
  nga kjo krizë shëndetësore.

  “Kemi siguruar mjete financiare për mbi 200 mijë të punësuar, 30 mijë kompani mikro, të
  vogla dhe të mesme përfshirë këtu edhe zejtarët individual. Ndihmë prej 7 mijë denarë prej
  15 deri 20.000 të papunë, 120 mijë qytetarë me të ardhura të ulëta, 100 mijë student dhe
  nxënës, 50 mijë bujq, personel mjekësorë në repartet infektive për mbi 3100 të tillë si dhe
  sportistët dhe artistët dhe në fund edhe për 320 mijë pensionistë”, ka theksuar kështu në
  konferencën për shtyp zëvendës ministrja Elezi.

  Sipas saj, qëllimi i këtyre masave është që të rimëkëmbet ekono(MEDIAL)vendore dhe ruajtja e
  vendeve të punës.

  “Qëllimi i masave është rimëkëmbja e ekonomisë vendore pas krizës shëndetësore –
  ekonomike, ruajtja e likuiditetit të kompanive vendore, ruajtja e vendeve të punës, sigurimi i
  mbrojtjes sociale si ndihmë për qytetarët e papunë dhe rastet sociale, përkrahja për sektorët më të prekur nga kriza e virusit Covid 19 si turizmi, hoteleria, transporti, zejtarët individual, sportistët e artistët, të punësuarit në ndërmarrje mikro, të vogla dhe të mesme, studentët e nxënësit, stimulim për të punësuarit në sektorin e shëndetësisë, paga stabile për
  administratën shtetërore si dhe pensione në kohë”, tha Elezi.

  Nga ana e shpenzimeve ka shtesa për programet përkatëse të Covid 19:
  – 8,9 miliard denarë të programit COVID në Qeveri për zbatimin e masave të synuara
  për stimulimin e konsumit privat të qytetarëve me përqendrim në ekonominë e vendit dhe
  mbështetjen e sektorit privat dhe të punëtorëve,
  – 755 milion denarë për programin KOVID në Ministrinë e ekonomisë për masat për
  mbështetjen e konsumit privat të qytetarëve dhe mbështetjen e sektorit e tuizmit vendor,
  – 1,780 miliard denarë për mbrojtje sociale në lidhje me efektet e Covid-19,
  – 350 milion denarë për Fondin e Shëndetit në kuadër të masave antikrizë për nevoja
  të rritura si rezultat i Covid 19,
  – financimi i sigurimit shëndetësor për grupet e cenuara,
  – 120 milion denarë për Ministrinë e shëndetësisë të forcojë ambientet shëndetësore
  për zbulimin e sëmundjeve duke siguruar ekspertizë teknike, pajisje laboratorike dhe
  sisteme për zbulimin e rasteve në përputhje me udhëzimet e OBSH-së dhe
  operacionalizimin e shtretërve shtesë,
  – 455 milion denarë në Ministrinë e Arsimit të programit Covid 19 për të mbështetur të
  rinjtë dhe studentët me fokus në IT dhe aftësi digjitale,
  – 165 milion denarë për pagesën e mjeteve për të papunët në Agjencinë e punësimit,
  – 60 milion denarë për bashkëfinancim kombëtar për një linjë të re kreditore për fazën e
  rimëkëmbjes dhe ristartimin e ekonomisë vendore, e cila do të implementohet përmes
  Bankës së zhvillimit.

  Sipas saj, do të ofrohen kredi të volitshme përmes bankave afariste për ndërmarrjet derisa
  shteti do të subvencionojë normën e interesit prej 0% si përshpejtues i proceseve në
  periudhën e rimëkëmbjes së ekonomisë vendore“Banka për Zhvillim përmes bankave afariste do të ofrojë kredi të lira për ndërmarrjet. Shteti do të subvencionojë normën e interesit për t’i mundësuar Bankës për Zhvillim të ofrojë kredi me interes 0% për bankat afariste dhe në këtë mënyrë shfrytëzuesve të kredive do tu
  ofrohen kredi të volitshme me interes rreth 1.5%. Masat dhe aktivitetet që do të ndërmerren do të jenë një katalizator, përshpejtues i proceseve në periudhën e rimëkëmbjes së ekonomisë vendore”, thekson për fund në konferencën për shtyp zëvendës ministrja e financave Shiret Elezi.

  Bashkimi Demokratik për Integrim

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  Të fundit

  Edhe dy shqiptarë në Këshillin Sportiv të ARSM-së, ja emrat e tyre

  Dy profesorët e njohur të kulturës Fizike, Arlind Huseini nga Tetova dhe Blerim Saiti nga Shkupi janë zgjedhur anëtarë...

  Shpërthen lufta e armatosur mes dy shteteve(Foto)

  Mediat azerbajxhane kanë publikuar një moment nga konflikti me forcat armene, në kufirin e diskutueshëm mes dy vendeve. Në video...

  Sërisht premtime për Liqenin Treska !?

  “Kaloi edhe kjo verë, ndërsa Liqeni i Treskës mbetet ashtu siç ka qenë! I pa rregulluar dhe i pa...

  Zaev prezanton pakon e katërt financiare

  Më shumë se 20 minuta foli për 31 masa të reja që janë pjesë e paketës së katërt të...