More

  Botohet libër i ri për Mikrotoponiminë e Dërvenit

  - Marketing -

  Këto ditë vjen në dritë libri më i ri i Prof.Xhemaludin Idrizit kushtuar Dërvenit rrespektivisht monografia me titull “Mikrotoponimia e Dërvenit të Shkupit”.

  Botimi i këtij libri është finansuar nga Ministia e Kulturës së RMV, dhe paraqet një vepër  të rëndësisë faktografike për rajonin dhe për studjuesit si dhe i një rëndesie të veçantë për gjeneratat e ardhëshme.

  Monografia është e strukturuar prej hyrjes dhe katër kapitujve. Në kapitullin e parë trajtohet një historik i shkurtër i rajonit dhe jepet një pasqyrë e shkurtër e fshatrave të Dervenit të Shkupit (Dervenit të Poshtëm dhe Dervenit të Epërm), numri i banorëve për çdo fshat veç e veç sipas strukturës kombëtare në bazë të regjistrimit të viteve 19482002 të marra nga faqja zyrtare në internet e Entit Statistikor të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Për historikun e vendbanimeve, përveç tjerash, janë shfrytëzuar edhe të dhëna nga regjistrimet e fshatrave të viteve 1544 dhe 1568 (Dokumentet turke të shekullit XV-XVI), të dhëna nga regjistrimet e vitit 1900 (K’nçov V., Makedonia etnografia i statistika, Sofia, 1900). Në kapitullin e dytë mikrotoponimet janë vështruar nga pikëpamja leksiko-semantike, në të tretin nga pikëpamja strukturo – gramatikore, ndërsa në të katërtin nga aspekti gjuhësor fonetik, morfologjik dhe leksikor.
  /derveni.info

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  Të fundit

  Shumë gazetarë iu përgjigjën Taravarit për fyerjet që ky i fundit ju bëri gazetarëve

  Sekretari gjeneral i ASH-së, Arben Taravari ka vazhduar me ofendimin ndaj gazetarëve shqiptarë në vend. Taravari përpos ofendimeve në...

  Një Iftar modest në familjen e Hamëz Jasharit, vëllaut të Adem Jasharit!

  Muaji i Ramazanit është mundësi e mirë për afim dhe bashkim të familjarëve, në iftar. Këtë e kanë bë edhe...

  BFI i publikoi masat për faljen e Bajramit

  Bashkësia Fetare Islame e Maqedonisë së Veriut i ka publikuar disa masa për faljen e namazit të Fitër Bajramit,...

  A do fitojnë policët shpërblim prej 15.000 denarë?!

  Ministrja e Financave Nina Angellovska në konferencën e sotme për shtyp tha se propozimi i ministrit të Brendshëm Naqe...

  - Marketing -

  - Marketing -
  - Marketing -