More

  Promovohet monografia “Radusha, qytezë nën hijen e historisë”

  Promovohet monografia “Radusha, qytezë nën hijen e historisë”
  (Gjurmëve të një monografie), e autorit Ekrem Ebibi

  Në Institutin e Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve- Shkup
  u bë promovimi i monografisë “Radusha, qytezë nën hijen e historisë” (Gjurmëve të
  një Monografie), e autorit Ekrem Ebibi, i cili aktualisht është ambasador i
  Maqedonisë së Veriut në Bosnjë – Hercegovinë.

   

  Promovimin e përshëndeti drejtori i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore dhe
  Kulturore të Shqiptarëve- Shkup, Dr. Skender Asani, i cili u shpreh se ka shumë
  pak monografi për vendbanimet shqiptare si kjo për Radushën, andaj ITSHKSH-ja
  në të ardhmen do të bëjë përpjekje konkrete dhe angazhime serioze që të prodhojë
  sa më shumë monografi për qytetet e ndryshme, por edhe fshatrat shqiptare, duke
  vjelë material arkivor nga terreni dhe duke e sistematizuar të njëjtin sipas
  parametrave dhe standardeve bashkëkohore metodologjike shkencore.

  Në fjalën e tij autori Ebibi theksoi se “Radusha, qytezë nën hijen e historisë”
  (Gjurmëve të një monografie) si libër monografik doli në dritë falë
  bashkëfinancimit të Shoqatës Kulturore Humanitare “Radusha” me seli në Berlin
  dhe asaj në Radushë, U mundova të vë në spikamë historikun dhe ndodhitë
  karakteristike për Radushën nga lashtësia deri më vitin 2000. Baza e monografisë
  ishte gati po at vit, por fatkeqësisht nuk u jetësua.“

  Më tej autori Ebibi u shpreh se “Nuk mund të flitet për Radushën pa
  përkujtuar aspektin ekonomik, kulturor, edukativo-arsimor, sportiv dhe shëndetësor
  që ofronte Xeherorja e Radushës. Udhëtimi në dimensionin kohor në hapësirat e
  Radushës nga ata që e kanë përjetuar është mbresëlënës, inspirues dhe fascinues.
  Përpos rëndësisë së arkivimit zyrtar të materialeve dhe dokumentacionit arkivor,
  grumbullimi i materies shumëvjeçare në një dokument të veçantë, do të mundësoj
  analizë të detajuar dhe objektive për punën e sistemit lokal dhe vendor, ndërsa për
  gjeneratat e ardhshme jo vetëm që ofron dëshmi për njohjen e një periudhe aktuale
  por edhe mundësi për kompilim historiografik të një monografie të plotë të pushtetit
  në fjalë, respektivisht paraqet pretekst dhe provokim për një punim serioz
  shkencor.

  Ndërsa recensenti i kësaj vepre monografike, Dr. Sefer Tahiri në fjalën e tij u
  shpreh se monografia përmban të dhëna mbi fiset dhe brezat ndër shekuj,por
  përmban të dhëna edhe mbi krerët e Bashkësisë Lokale të Radushës, kontributi i të
  cilëve që ky fshat të jetë më modern dhe me infrastrukturë të zhvilluar është për tu
  vlerësuar lartë, ndër të cilët veprimtarë është edhe autori i monografisë, qoftë nga
  pozicioni i Bashkësisë Lokale, qoftë nga pozicioni i Komunës së Kondovës, e cila
  deri në vitin 2004 ishte njësi më vete e vetëadministrimit lokal.

  Ekrem Ebibi si një ‘gjeolog’ hulumtues mëton të gjurmojë sa më thellë mbi
  këtë vendbanim. Bëhet fjalë për vendbanim, i cili për kah shtrirja natyrore bart mbi
  vete strukturën identitare të shqiptarëve, diversitetin që e rrethon, pluralitetin rajonal
  identitar, por të padiskutueshën të njësuar etnokulturor. Kjo meqë Radusha ndodhet
  në trekëndëshin identitar, e kufizuar me identitetin rajonal të shqiptarëve të
  Pollogut dhe të Dërvenit të Shkupit, por edhe me atë të shqiptarëve të Kosovës,
  duke qenë se ndodhet vetëm pak kilometra në afërsi të shtetit kosovar”, tha
  Tahiri duke shtuar se libri i autorit Ebibi është një vepër shkencore që përmban të
  gjitha tiparet e një monografie, pasi në faqet e saj sjell të kaluarën historike, të
  lashtë dhe të afërt, duke i prezantuar periudhat e ndryshme historike përmes emrave
  të përveçëm, pjesëmarrës aktiv dhe kontribues në cikle të ndryshme historike.

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  Të fundit

  A ka “bomba” që zbardhin të vërtetën për “Monstrën”?!

  Shpresat për zbardhje të plotë të rastit “Monstra” ishin të mëdha para se në pushtet të vijë kryeministri Zoran...

  Shilegov: Plani i Detajuar Urbanistik (PDU) tashmë është miratuar, as unë e as Bexheti nuk mund të vendosim për Treskën

  Plani i detajuar urbanistik për zonën afër liqenit Treska tashmë është miratuar dhe ajo që po ndodh aktualisht atje...

  Banorët e Kondovës ankohen për mungesë të energjisë elektrike, kërkojnë zgjidhje urgjente nga EVN-ja

  Tashmë dy muaj një pjesë e banorëve të fshatit Kondovë të Komunës së Sarajit po përballen me mungesë të...

  Rexhepi inspekton punimet e urës në Kumanovë

  Zëvendësministri i Transportit dhe Lidhjeve Bekim Rexhepi ka inspektuar punimet e urës në Kumanovë. Me këtë rast Rexhepi është shprehur...