More

  Brava: Regjistrimi të mos krijoj realitetin, por të regjistroj realitetin

  Në shoqëritë multietnike sipas Muhedin Bravës nga Aleanca për Shqiptarët, regjistrimi si proces statistikor nuk mund t’i shmanget edhe implikimit të politikës. Brava me tej nënvizon se regjistrimi regjistron realitetin dhe në momentin që tentohet që përmes regjistrimit të krijohet realiteti, atëherë lindin problemet gjatë regjistrimit të popullsisë.

  “Është e vërtet se regjistrimi është një proces statistikor, mirëpo ky proces statistikor ka implikime politike, ekonomike, sociale do të thotë patjetër se ka edhe implikime politike, do të thotë është politik dhe ne nuk mund t’i shmangemi kësaj. Për këtë që e them unë pajtohen edhe ekspertët e fushës, demografët, sociologët, sidomos në shoqëritë multi-etnike, multi-kulturore, multi-religjioze. Këtë e parasheh edhe rregullorja  Zyrave të statistikave të Kombeve të Bashkuara, ku në mënyrë taksative  thuhet se në shoqëritë multi-kulturore, multi-etnike, shteti të ketë kujdes në qasjen e numrave të popullatës, për shkak se problemet janë specifike dhe duhet një konsensus pak më i gjerë për aplikimin e procesit të regjistrimit. Në Ballkan kemi një situatë edhe më drastike, historia flet se problemet lindin në momenitn kur devijon procesi i statistikës. Duhet ta dimë se statistika nuk e krijon realitetin, vetëm se regjistron realitetin. Kur regjistrimi i realitetit shndërrohet në krijimin e një realiteti të ri, atëherë lind problemi dhe prandaj ne gjithmonë kemi pas probleme gjatë regjistrimit të popullsisë”, Muhedin Brava, ASH.

  Burger

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  Të fundit

  Delegacion i ‘El Hilal’ takim me kreun e qytetit të Shkupit

  Një delegacion i El Hilalit i përbërë nga Behixhudin Shehapi, kryetar, Talat Sadiku, nënkryetar dhe Ali Sadiku, sekretar u...

  Gjermania i dha lamtumirën Angela Merkel me gjashtë minuta duartrokitje të vazhdueshme

  Gjermania i dha lamtumirën Angela Merkel me gjashtë minuta duartrokitje të vazhdueshme. Gjermanët e zgjodhën atë për t’i udhëhequr, dhe...

  726 raste të reja, 368 të shëruar dhe shtatë të vdekur nga KOVID-19

  Ministria e Shëndetësisë informon se në 24 orët e fundit janë bërë 3 144 testime ndërsa janë regjistruar 726...

  Boban Iliq përfundimisht hyn në burg

  Boban Iliq përfundimisht hyn në burg. Siç bëri me dije për TV SHENJA zëvendës drejtori i burgut të Kumanovës...