More

  KRIZA ENERGJETIKE GLOBALE KA PREKUR TASHMË EDHE BALLKANIN

  Rritja e çmimeve të gazit dhe energjisë elektrike në Evropë, ka bërë që qeveritë të shpallin gjendje emergjente për furnizim me energji elektrike.

  Një vendim i tillë, i hap rrugën institucioneve qendrore të marrin masa preventive dhe të sigurojnë fondet për të kaluar situata të tilla të jashtëzakonshme. Sipas ekspertëve kriza do të jetë prezente me kulmin e saj deri në mesin e vitit të ardhshëm ndërkaq Evropa tashmë ka filluar t’i ndjejë pasojat e sigurimit të gazit për shkak të mungesës së prodhimit dhe cmimeve jashtëzakonisht të larta në tregjet botërore.

  Paralajmërimet se ky dimër do të jetë mjaft sfidues dhe se cmimet e energjisë elektrike do të afektojnë konsumatorët tashmë kanë zënë ballinat e medieve botërore. Në Britani, Rrjeti Kombëtar i Britanisë (Britain’s National Grid) i cili është përgjegjës për mbikëqyrjen e furnizimit me energji të vendit dhe sigurimin e furnizimit, ka thënë se dimri do të jetë mjaft i vështirë sa i përket furnizimit me energji elektrike, kjo për shkak të rritjes së kërkesës për konsum, rritjes së cmimeve në bursa ndërkombëtare dhe mungesës së prodhimit. Në anën tjetër, qeveria Britaneze tashmë ka njoftuar se janë ndarë rreth 680 milion dollarë për të mbështetur konsumatorët me gjendje të rëndë sociale.

  Njëjt ka vepruar edhe Franca. Ky shtet do të ofroj subvencionim në vlerë prej 580 milion euro për konsumatorët e të njëjtës kategori, në mënyrë që ata të përballojnë mbulimin e shpenzimeve për energji. Një veprim të ngjashëm do ta bëj edhe Qeveria e Spanjës. Ministrja e Energjisë Teresa Ribera, në një konferencë shtypi tha se një shumë prej 2.6 miliarde euro do të shfrytëzohet për konsumatorët. Paketë 500 milion euro për të ndihmuar 1.8 milionë familje do të ofroj edhe Greqia.

  Në këtë mes të krizës, nuk mbeti pa u prekur as Shqipëria, e cila tashmë ka hartuar planin e posacshëm, sipas të cilit operatorët e energjisë duhet të pezullojnë investimet, për të garantuar rrymë pa ndërprerje, ndërsa qeveria duhet të sigurojë fondet për të kaluar me sukses situatën e jashtëzakonshme.

  TË NGJAJSHMEARTIKUJ
  Rekomanduar për ju

  Të fundit

  Vazhdon seanca për zgjedhjen e Qeverisë së re

  Në Kuvendin e Maqedonisë së Veriut është duke u zhvilluar dita e dytë e diskutimit për Qeverinë e re. Pas...

  1 348 raste, 8 të vdekur nga KOVID-19 në Maqedoninë e Veriut

  Ministria e Shëndetësisë ka informuar se në 24 orët e fundit janë bërë 6 141 testime ndërsa janë regjistruar...

  Rregullohet dhe zbukurohet hyrja e fshatit Kopanicë

  Fshati Kopanicë i Sarajit dhe banorët kanë shfrytëzuar ditë të ngrohta për rregullimin e hyrjes së fshatit. Rrespektivisht banorët...

  Kolonë e gjatë me kilometra në Kodrën e Diellit

  Koha e bukur me diell dhe temperaturat e përshtatshme sot kanë nxitur banorët e Maqedonisë që në numër tejet...